

		Day 1 (14/09/2021)	
Hour	Duration	Title	Speaker
08h30	10min	Welcome and introduction to the workshop	K. Manchuel L. Bollinger
08h40	10min	SIGMA2 presentation	G.Daniel
08h50	10min	RESIF presentation	F. Masson
		n 1: Techniques and latest improvement of fault activity dation to resolve neo-tectonic and paleo-seismological issues  Contributions on dating methods covering the short term (yr  Chairman: L. Benedetti	
09h00	45min	Keynote 1: Radiocarbon dating : past, present, future	C. Hatté CEA - CNRS - University of Versaille Saint-Quentin
09h45	45min	Keynote 2: Luminescence dating techniques applied to active tectonic contexts	E. Rhodes University of Sheffield
10h30	30min	Coffee break	
11h00	15min	The potential of high-resolution sampling to reconcile OSL and TCN data: study case of the Choushui Tableland (West Central Taiwan)	M. Rizza CNRS - University of Aix Marseille
11h15	15min	Holocene Tectonic and Climatic activity on the Andean Altiplano	L. Audin ISTerre, France
11h30	15min	Luminescence dating as a potential geochronometer for the deformed alluvial fan sediments in eastern Himalayas	C. Goswami Institute of Rock Structure a Mechanics, Czech Academy Sciences
12h00	90min	Lunch break	
		Session 2: Slow active faults of intracontinental interiors  Chairman: Y. Klinger	
13h30	45min	Keynote 3: Is acceleration of intraplate slow slip fault in Bohemian Massif due to ice-loading?	P. Stepancikova Institute of Rock Structure a Mechanics, Czech Academy Sciences
14h15	15min	Cave deformation as a datable environmental earthquake effect: insights to paleoseismicity of the NE Bohemian Massif	J. Szczygieł University of Silesia - Univers of Vienna
14h30	15min	Surface rupture and earthquake recurrence along the Tsetserleg fault (Mongolia): insights from UAV-based photogrammetry and paleoseismology	Y. Benjelloun CNRS - University of Paris

photogrammetry and paleoseismology



14h45	15min	Quaternary earthquakes and active deformation in soft sediments along intracontinental fault zones in the central Pannonian Basin	K. Sebe University of Pécs
15h00	15min	Landforms and sedimentary structures associated to a Holocene intraplate poly-phase strike-slip fault: Kopce Hill, Outer Western Carpathians	I. Baroň Institute of Rock Structure and Mechanics, Czech Academy of Sciences
15h15	30min	Coffee break	
15h45	45min	Keynote 4: Active tectonics in the Upper Rhine Graben	K. Reicherter RWTH Aachen University
16h30	15min	Soft-sediment deformations in a periglacial eolian sand sheet reveal latest Pleistocene activity of the Vienna Basin Transfer Fault	M. Šujan Faculty of Natural Sciences, Comenius University Bratislava
16h45	15min	Quantifying the slip over various time scales on active normal faults in the Apennines (Italy): challenges on the Liri fault from paleoearthquakes to long-term slip rate.	M. Riesner CNRS - University of Aix Marseille - CEREGE
17h00	15min	Combined on-fault and off-fault paleoseismic evidence of the last rupture of a hitherto unknown active subaquatic fault segment in Lake Iznik (Turkey).	R. Gastineau ISTerre - University of Grenoble Alpes
18h00	90min	Posters session + speed networking	
20h00		Dinner	

-----

Day 2 (15/09/2021)			
Hour	Duration	Title	Speaker
Session 1 (bis): Techniques and latest improvement of fault activity dating methods to resolve neo-tectonic and paleo-seismological issues (II) Contributions on dating methods covering the long term (10 kyr- 2 Myr)  Chairman: PH Blard?			
09h00	45min	Keynote 5: Cosmogenic nuclide geochronology: dating soils, fans, terraces, moraines	J. Van Der Woerd University of Strasbourg
09h45	45min	<u><b>Keynote 6</b></u> : ESR technique	P. Voinchet National Museum of National History
10h30	30min	Coffee break	



11h00	15min	The uranium-thorium chronology of the uplifted terraces in the Gulf of Aqaba: new insights for the problem of diagenetic alteration.	M. Ribot CNRS - University of Paris
11h15	15min	Vertical slip rates along the Mt Vettore Fault (Central Apennines, Italy) constrained by 36Cl exposure dating of glacial features	L. Pousse-Beltran CEREGE - CNRS, France
11h30	15min	Integral slip rates and simultaneous ruptures between fault branches in a paleoseismic transect across the Alhama de Murcia Fault, SE Spain	O. Gómez Novell Facultat de Ciències de la Terra, University of Barcelona
12h00	90min	Lunch break	
Session 3 : Active faults in metropolitan France (I) The Le Teil earthquake  Chairman: L. Audin			
13h30	45min	Keynote 6: Surface rupture associated to the Le Teil earthquake	S. Baize, IRSN JF. Ritz, Geosciences Montpellier
14h15	45min	<u>Keynote 7</u> : On the Le Teil Earthquake source and seismic wave propagation characteristics in near-fault	C. Cornou ISTerre, France
15h00	15min	Insights on fault reactivation during the November 11, 2019, Mw4.9 Le Teil earthquake in south-eastern France, from a joint 3D geological model and InSAR time series analysis	L. Marconato CNRS - University of Lyon
15h15	15min	Dating abandoned fluvial terraces with cosmogenic 3He to determine the present uplift of the Massif Central within the northeastern termination of the Cévennes fault system.	N. Cathelin IRSN - University of Montpellier - CNRS
15h30	15min	Location of the main shock and aftershocks of the Le Teil earthquake (2019/11/11, Mw 4.9) in the geological context of the Southeast Basin edge (France)	C. Larroque CNRS - University Côte d'Azur
15h45	30min	Coffee break	
Session 3: Active faults in metropolitan France (II) "French Active fault working group (FACT): regional contributions to the active fault database"  Chairman: L. Audin			
16h15	45min	Keynote 8: RESIF-FACT presentation	JF. Ritz Geosciences Montpellier
17h00	15min	Morphotectonic study of the Rémuaz Fault, Aiguilles Rouges	R. Vassallo ISTerre, France
17h15	15min	Late Holocene initiation of a normal scarp linked to a deep rock slope failure revealed by 10Be surface exposure dating (Chamonix valley)	L. Courtial-Manent ISTerre, France

(Chamonix valley)

17h30	15min	Geological investigations of the Maurienne valley Swarm (2017-2019)	D. Bienveignant ISTerre, France
17h45	15min	Segmentation of the Trevaresse thrust system (Provence) from airborne LiDAR topography and field mapping.  Implications for paleoseismic investigations on the Lambesc 1909 earthquake.	P. Manzanares CEA - CNRS - University of Aix Marseille
18h00	15min	Cotentin seismicity and Tectonic inheritance	T. Kaci University of Le Havre Normandie
18h15	15min	Investigating recent seismotectonic activity of the Haubourdin fault in the Mélantois anticline area (Northern France) using LiDAR dataset and GPR survey	F. Graveleau CNRS - University of Lille
18h45	60min	Posters session	
20h00		Dinner	
21h30	60min	RESIF-FACT round table	

-----

### Day 3 (16/09/2021): Field trip

The field trip is only accessible **for good walkers** (the walk will be about 4km with an altitude difference of 300-400m).

Depending on the weather conditions, we reserve the right to switch one of the presentation days and the field trip day if necessary.

> Departure form the hotel parking: 8h Return to the "La Flégère" cable car: 17h15 Return to the hotel: 18h15